Meet and Code események iskolánkban

2022.10.21

2022 október 18-án és 20-án két különleges eseményt szerveztünk iskolánkban a Meet and Code elnevezésű program keretében. A Meet and Code szervezője a Haus des Stiftens németországi nonprofit cég, és olyan eseményeket támogatnak anyagilag, amelyek a kódolás minél szélesebb körben való megismertetését célozzák. 

Az első foglalkozáson alsó tagozatos tanulók vehettek rész szüleik kíséretében, így együtt kódolhatott két, de akár három generáció is. Az eseményt a Meet and Code szervezői 400 euróval támogatták, az ő segítségükkel sikerült megvásárolni a micro:bittel programozható TPBotokat. A kétórás foglalkozáson 39 fő (tanulók, szülők, nagyszülők) vett részt. Hogy mindenki minden eszközt kipróbálhasson, 4 állomást állítottunk fel, s az érdeklődők menetlevéllel a kezükben vándoroltak állomásról állomásra. Vándorlásuk során megismerkedtek a micro:bit v2-es mikrokontrollerek alapszintű használatával, programoztak TPBotot, Lego Spike robotot és Bee-botot is. 

A második foglalkozáson a lányokat próbáltuk meg a digitális világba meginvitálni. Felső tagozatos és gimnazista lányok próbálhattak ki a Meet and Code jóvoltából beszerzett digitalizáló táblákat, ezekkel készíthettek szebbnél szebb műalkotásokat. Pixel art képek is készültek, rajzoló Spike-robotot is programozhattak, és mandalát vagy Fibonacci-spirált tervezhettek 3D-ben - ezeket az iskolában ki is tudjuk nyomtatni.

Bízunk benne, hogy jó élményekkel és némi tudással is gyarapodott minden egyes résztvevő.

A programok szervezői Klacsákné Tóth Ágota, Brecsokné Kertész Ágnes és Gergelyi Katalin voltak. Nagy segítséget nyújtottak továbbá a 9.B és a 10.B osztály műszaki-informatikai tagozatos diákjai is.