A Magyar Diáksport Napja

2021.10.12

Intézményünk, a Budapest XX. Kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium az idei tanévben csatlakozott először az Európai Diáksport Napjához. Örömmel és nagy várakozással kezdtük meg a szervezést. Fontosnak tartottuk, hogy minél több diákunkat, pedagógusunkat vonjuk be a programba, illetve az "adj teret a mozgásnak" fókusztémát is minél sokoldalúbban teljesítsük. Ennek megfelelően az intézmény külső és belső tereiben, valamint iskolán kívüli területekre is szerveztünk a napi aktivitást lefedő mozgásos tevékenységeket.

13 gimnáziumi osztályunk (436 tanuló, 26 pedagógus) különböző túraútvonalakat teljesített, melyek lefedték az idei tanévre előirányzott kötelező jellegű táv teljesítését. A túrák között szerepelt például a Rám-szakadék, Dobogókő elérésével, de a Börzsönybe (Zebegény-Nagymaros) is szerveztek a kollégák intenzív gyalogló programot. Tanulóink örültek, hogy a hosszú bezártság után a szabadban lehetnek, és közösen ünnepelhetik ezt a napot mozgásos formában.

Általános iskolánk 5-8. évfolyamainak az intézmény területén belüli programokat szerveztünk. Először az 5-6., majd a 7-8. osztályosok sportolhattak közel 135-135 percben. A közös bemelegítés után futással teljesítették a 2021 métert évfolyamokra bontva. Ezt követően egy hatalmas akadálypálya-rendszeren keresztül kellett az osztályoknak megmérettetniük. Itt számított, hogyan tudnak közösen együtt mozogni, és közben az időeredményeiket is néztük. Természetesen lehetőségük volt bemelegítő körre, hogy kipróbálhassák először a különböző szintű, erősségű akadályokat, majd éles bevetésre került sor. Záró programként partizánlabda-versenyt szerveztünk, ahol minden osztály összemérhette erejét. Összesen 206 tanulót mozgattunk így meg, 14 pedagógus közreműködésével.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy nagyon sikeres és aktív napon vagyunk túl. 857 tanulói létszámunknak a 75%-át, 642 diákot mozgattunk meg, 40 pedagógus segítségével. Reméljük, a következő tanévben is hasonlóan színvonalas programokat tudunk majd szervezni e jeles nap alkalmával.

Tóth Éva

a testnevelés mk. vezetője, kapcsolattartó 

Budapest, 2021. 09. 24.