A Ludwig Múzeumban jártunk

2024.03.26

Februárban Linkai Virág tanárnővel elindult kis csapatunk a Ludwig Múzeum felé, hogy megtekintsük az "A la recherche de Vera Molnár" című kiállítást, mely még április közepéig látogatható.

Molnár Vera majd 100 éves koráig dolgozott, alkotott gyermekkora óra. Mestere Szőnyi István volt, majd 1947-ben elvégezve a Képzőművészetit, elindult Rómába, s onnan Párizsba, ahol férjével, Molnár Ferenccel együtt letelepedett.

Művészetét alapvetően a konstruktivizmus és az orfizmus hatotta át. Vera, férje és Morellet megalakították a "Groupe de recherche d'art visuel" csoportot. Ő lett az első komputerművész, aki munkájába bevonta a számítógép kombinációs lehetőségeit, először kézzel, majd a gép segítségével készítette el sorozatait. A 70-es években plotter rajzokon az alapformák variációs lehetőségeinek szisztematikus végiggondolását, művészi kiválogatását, összeillesztését helyeztet művészete középpontjába, és az 1% rendetlenséget is megjelenítette. Férjével együtt dolgozták ki a "Molnart-rendszert", mely Fortran nyelven íródott.

Hommage-ai Klee, Dürer, Monet, Mondrian, Cezanne tiszteletére készültek, az ő műveik alapján írta számítógépes variációs műveit. A digitális művészet alapjait ő tette le. A kiállításon nemcsak Molnár Vera műveit tekinthettük meg, hanem azokét a művészekét is, akik tanultak tőle, ismerték őt, és akikre művei hatással voltak.

A csapat minden tagjának tetszettek a kiállítás alkotásai, de legjobban az óriási teremnyi u20050 kinetikus mobil, mely hangokat, fényeket változatosan adó számítógép vezérelt, vagy a digitális képformációk, a TV múlt és jelen összekapcsolása-visszajátszása.

Búcsúzóul felmentünk a zikkuratra szétnézni a tavaszi ég alatt.

Update: azóta a 9-10. évfolyamból is eljutott egy kis csapat a remek kiállításra.