Programozás /robotika szakkör

2023.09.18

Ha érdekelnek a programozás, várunk szeretettel! Foglalkozunk micro:bittel, Lego-robotokkal és még sok egyéb érdekes szerkentyűvel.

Elsősorban az általános iskola 5-8. osztályosait várjuk, olyanokat, akik még nem tudnak robotot programozni. 

Időpont: kedd 14h-15h30

Hely: fizikaterem

Első alkalom: 2023. szeptember 19.

Vezeti: Dömötör Veronika

Élményeink a 2021/22-es tanévben

1. alkalom - október 14.

Elindult a robotika szakkörünk. Az első alkalommal ismerkedtünk a csomag részeivel, az építőelemekkel, a szenzorokkal, a az agy funkciójával, végül a programozó környezettel. A gyerekek 4 fős csoportokban dolgoztak, megépítették az első robotjukat, aminek mintája a kacsa volt. A foglalkozás utolsó 20 percében kezdtük csak el a programozást, a legelső egyszerű programot is minden csoport megírta: menjen előre a robot 3 mp-en keresztül.

2. alkalom - október 21.

A második héten a robotok mozgatása volt a cél. A gyerekek megtanulták az egyik kerék körüli, majd a robot saját tengelye körüli forgást (az előre-hátra mozgatás már a múlt óra része volt). Megismerkedtek a sebesség beállításának jelentőségével, a "wait" paranccsal, és ezt a tudásukat gyakorolgatták. A foglalkozás végén szinkron táncoltattuk a robotokat, ez óriási lelkesedést váltott ki a gyerekekből. 

3. alkalom - november 4.

A harmadik héten a Touch szenzorral ismerkedtünk meg. Kisebb-nagyobb nehézségek után a szenzort sikerült nyomógombként rászerelnünk a robotokra, amit egyelőre elindításra, megállításra használtunk. A technikai problémák kicsit visszavetették a lendületet, de a foglalkozás végére ezek szerencsére megoldódtak.

4. alkalom - november 11.

A negyedik heti foglalkozásunkon az eddig megszerzett tudásunkat használtuk. Sikerült önállóan felszerelni és beprogramozni a Touch szenzort, és innentől kezdve változatos mozgásokat végeztek a robotok. Ütközőként és nyomógombként is használtuk az érzékelőt, immár kettőt is egyszerre, és összekapcsoltuk a megállás/elindulás parancsokkal. A csapatok kreatívan használták a "Forever" végtelenül ismétlő ciklust, és volt, aki még ennél is tovább jutott...

5. alkalom - november 18.

Az ötödik héten a LED-ekkel ismerkedtünk. Először egy, majd két LED került fel a robotokra, és világítást, majd villogást programoztunk. Adódott, hogy a villogó jelzést mozgó "járművön" is használjuk.A gyerekek egyre kreatívabbak, volt, aki saját fényjátékot tervezett.

6. alkalom - november 25.

A 6. héten a LED-ekkel való foglalkozást ismételtük és fejlesztettük tovább. Ütközésre villogva hátráltak a járművek, különféle mozgásokat kísértünk villogással. A LED-ek és a mozgások összekapcsolásának megkoronázásaképpen "páros táncot" is előadtak a robotok!Néhány gyorsan dolgozó csapat már megismerkedett a Buzzerrel is, az ő robotjaik jelzőhangot is kibocsátottak.

7. alkalom - december 2.

A 7. héten az eddigi tevékenységeinket variáltuk, illetve megismerkedtünk a buzzerrel. A buzzer hangot képes kiadni: elég csúnya a hangja, amikor pl. szirénázást programozunk, de ha valaki olyan ügyes, mint nálunk néhányan, akkor akár bonyolult dallamokat is le tud játszani!

Távirányítót is megpróbáltunk létrehozni, de nem sikerült tökéletesen. Az egyik csoport már egész jól működtette a robotját 4 irányban, 4 Touch szenzor segítségével, de voltak még fennakadások a működésben. A jövő héten minden problémát megoldunk!

8. alkalom - december 9.

Ezen a héten folytattuk az eddigieket, a nyomógombok, a LED-ek és a buzzer együttes használatát. Sikerült megépítenünk a távirányítót, ami négy irányban tudta mozgatni a járművünket, az egyik csapat még egy LED-del is kiegészítette a szerkezetet, így az tolatáskor villogott.További kihívások voltak még a szobariasztó - ha valaki bejön, meglöki a robotot, és az riaszt - , illetve a lopásgátlós telefontartó, amelyik akkor riaszt, ha elveszik róla a telefont. A gyerekek egyre ügyesebbek, és kitartóan kísérleteznek.

9. alkalom - december 16.

A 9. héten az IR fotoreflektorral ismerkedtünk meg. Ez is egy szenzor, mégpedig fényérzékelő szenzor, tehát a visszaverődő fény erősségét méri. Ezt a képességét használtuk ki, amikor a robotokat programoztuk. A fényvisszaverődés erősségének változását, tehát pl. a fehér felületre felragasztott fekete szigetelőszalagot a fotoreflektor érzékelte, így a megfelelő programkód megalkotása után a robotjaink különféle mozgássorokat hajtottak végre. Drukkoltunk a rab robotoknak, hogy kiszabadulhassanak, de olyan jól sikerült a program, hogy csak csalással tudtuk őket kihozni a bűvös börtönkörből.

10. alkalom - december 20.

Az ArTec robotos foglalkozások közül a 10., egyben az utolsó jött el. Mivel a karácsony erősen közeledik, úgy gondoltuk, kétféle módon adjuk méltó lezárását az eddigieknek: dolgozzunk valamennyien egyetlen, közös alkotáson, és ez az egyetlen közös alkotás kapcsolódjon a karácsonyhoz. Szétszedtük az eddig használt robotokat, és az összes zöld és barna építőelemet, illetve majdnem az összes LED-et felhasználva készítettünk egy nagy karácsonyfát. Közben készült a buzzerre programozott Jingle Bells, és egy nyomkövető robot, egy gyönyörű, piros-fekete-szürke mozdony is, épített füsttel. Mindezt egyetlen installációban hoztuk össze. Kitűnően sikerült, mindenki szép emlékekkel megy haza a szünetre. :)